Handmethode voor juiste porties

Om gezond en goed te eten worden vaak hoeveelheden in grammen gegeven van bepaalde producten. Probleem is alleen dat je niet altijd een weegschaal bij je hebt om dingen af te wegen.

En ook zie je soms opmerkingen zoals “eet veel groenten”. Maar wat is veel? Als je niet van groenten houdt zal elke hap al veel zijn. Ben je een echte groenten fan dan kun hele borden leeg eten op een dag en dat nog niet veel vinden. Niet echt heel duidelijk dus.

 

Daarom dat de Engelse Daily Mail de handgrootte methode heeft bedacht voor gangbare producten. Je handen heb je altijd bij en aangezien een grote man ook grotere handen heeft dan een kind, worden de porties aangepast aan je formaat, super handig.

In de praktijk ziet dat er als volgt uit aan dagelijkse hoeveelheden:

 

hoeveelheid vlees = palm van je hand

hoeveelheid vette vis = palm van je hand (bv. zalm, makreel, haring)

hoeveelheid witvis = grootte van je hand inclusief vingers

hoeveelheid vaste groenten = 1 gebalde vuist, dit is de minimale hoeveelheid, meer is altijd goed bij groenten

hoeveelheid bladgroenten = 2 hele handen (bv. spinazie, andijvie, sla), dit is de minimale hoeveelheid, meer is altijd goed bij groenten

hoeveelheid aardappelen = 1 gebalde vuist

hoeveelheid pasta = 1 gebalde vuist. Je kunt voor pasta en rijst ook het gratis eetmaatje aanvragen bij het voedingscentrum (zie hieronder)

hoeveelheden pasta, rijst, couscous kun je ook afmeten met het eetmaatje van het voedingscentrum. Deze is gratis te bestellen op hun website en hiermee kun je gemakkelijk porties ongekookte producten afmeten per persoon.

hoeveelheid klein fruit = kommetje van 2 handen

hoeveelheid noten = 1 handpalm

hoeveelheid kaas = een blokje van 2 duimen. Dit is hetzelfde als 1 voorgesneden plak

hoeveelheid vetten = je duim, van je knokkel tot het puntje. Dit is zowel boter als smeersels zoals pindakaas

hoeveelheid cake = 2 vingers

hoeveelheid chocolade = 1 wijsvinger