Kijk eens naar uw ontlasting

Tijdens uw bezoek aan een arts of diëtist kan u gevraagd worden hoe u uw ontlasting ervaart. Dit omdat uw ontlasting informatie kan geven over wat er in uw buik gebeurt. Vaak wordt dan gevraagd of u last heeft van diarree of obstipatie (is verstopping).

Hierbij is het belangrijk om te weten dat dit niet afhangt van hoe vaak u naar de wc gaat. Sommigen mensen gaan maar één keer in de drie dagen naar de wc, andere elke dag. Dit is heel persoonlijk. Belangrijk is dat uw ontlasting regelmatig is en dat het gemakkelijk gaat. Hoewel ook hier weer een uitzondering op is, moet u elke dag meer dan drie keer naar de wc dan is het verstandig om dit te laten checken bij uw huisarts.

Omdat termen als "diarree" of "obstipatie" niet heel duidelijk zijn, is aan de Universiteit van Boston een kaart ontwikkelt met daarop diverse vormen van ontlasting (zie hieronder). Hiermee kunt u gemakkelijk bepalen in welke categorie uw ontlasting valt.

En heeft u een paar dagen last van diarree of verstopping dan is dat geen reden om u ongerust te maken. Bij bijvoorbeeld het eten van bedorven voeding, krijgt u diarree zodat deze voeding zo snel mogelijk uw lichaam verlaat, super goed geregeld dus. En uw darmen kunnen, behalve op voeding, ook reageren op stress, ziekte of bepaalde medicijnen. Ervaart u uw ontlasting echter als vervelend, is deze erg onregelmatig of beperkt deze u in uw functioneren, ga dan altijd naar de huisarts. Deze kan dan bepalen of er meer aan de hand is.

 

Bristol stoelgangen kaart

Hiernaast ziet u de verschillende types van ontlasting. Deze kunt u als volgt gebruiken:

 

Type 1 en 2 - wijzen op constipatie

 

Type 3 en 4 - zijn "goede" ontlastingssoorten

 

Type 5 tot en met 7 - wijzen op diarree